У оквиру конференције Конфедерације синдиката јавних служби ЕУ "ЕПСУ" репрезентативни војни синдикати Србије, Македоније и Словеније данас су у Сарајеву потписали споразум о сарадњи и савезу војних синдиката југоисточне Европе.

Синдикат министарства за одбрану из Словеније, Синдикат одбране и безбедности Македоније и Војни синдикат Србије формирали су Савез војних синдиката југоисточне Европе са циљем успостављања стандарда у војном синдикализму и удруживања снага које ће се борити за унапређење прописа и права запослених у сектору одбране. У перспективи, ови синдикати разматрају и могућност придруживања конфедерацијама синдиката ЕУ, који делују у јавном сектору.

Од синдиката чланица овог савеза очекује се постављање основа војног синдикализма у југоисточној Европи, што је предуслов за израду прописа из те области. Уједно ово је значајан корак као обједињавању ресурса у чиљу заштите права запослених из сектора безбедности пред релевантним институцијама Европске уније. Самим тим заштита синдикалних права диже се на виши ниво, пиједестал медђународних институција, које по стандардима чланица ЕУ штите права својих чланова. Та права гарантована су међународним конвенцијама и законима који важе у земљама ЕУ и потенцијалним чланицама.