Дана 01.07.2018.године Војни синдикат Србије упутио је иницијативу Влади Републике Србије и Народним посланицима у којој се предлаже да се право на пензију професионалним војницима омогући по истим условима као и официрима и подофицирима, односно да се у члану 43.став 4. Тачка 1. Закона о пензијском и инвалидском осигурању,  додају  речи ‘’професионални војник’’.

Последњим изменама и допунама Закона о Војсци Србије одредбама чана 42. став 3. старосна граница за рад у Војсци Србије, за категорију професионални војник подигнута је на 53 године живота, изузетно и више. Одређени број професионалних војника у навршених 53 година живота има и навршених 40 година радног стажа, али због непотпуне односно недоречене правне регулативе којом се уређује пензијско осигурање не могу остварити право на старосну пензију иако се налазе у статусу професионалних војних лица. Сада важеће и спорне одредбе члана 43. став 4. тачка 1. Закона о ПИО, као професионална војна лица препознају само подофицире и официре, што је у супротности и са одредбама члана 9. Закона о Војсци Србије. Овако дефинисана одредба тачке 1. став 4. члана 43. Закон о ПИО је дискриминишућа за професионалне војнике јер им у односу на остала професионална војна лица ускраћује право да по основу дугогодишње службе у војсци након навршених 40 година стажа и 53 године живота остваре право на пензију као и њихове колеге подофицири и официри.