Данас је у Београду, у организацији Европске организације војних асоцијација (ЕУРОМИЛ) која од 1972. године до данас окупља 34 војне организације и синдикате из 23 земље Европе, одржан је округли сто на тему "Права војног особља и војних синдиката".

Дискусију је водио председник ЕУРОМИЛ-а господин Емануел Јакоб, а учешће су узели војни синдикати Мађарске, Србије, Македоније и Црне Горе. Гости округлог стола били су представници Министарства одбране Србије и представници јединог репрезентативног синдиката запослених у Војсци Србије, Војног синдиката Србије. Иако није члан ове међународне војне организације, представницима Војног синдиката Србије, дата је прилика да презентују положај војног особља у Србији и укажу на примере кршења њихових права. Током дискусије могли смо да сагледамо положај и поштовање права колега из армија у окружењу и да разменимо искуства у синдикалном раду у војскама земаља ЕУ Војни синдикат Србије, позван је од председника ЕУРОМИЛ-а да постане његов члан.

Као јавна организација ЕУ, ЕУРОМИЛ може у значајној мери да се заузме код органа и институција ЕУ у погледу заштите права војног особља у земљама које су чланице уније, али и код земаља које су кандидати за чланство у ЕУ обзиром да закони тих земаља морају бити усклађени са законима ЕУ. Војни синдикат Србије размотриће могућност придруживања ЕУРОМИЛ-у уколико то препозна као свој интерес, првенствено у заштити права српских војника.